Hvordan få mer energi?

Steinar Kroksæter Nordbø

|

|

6 min

Mer energi får du gjennom mindre stress, bedre søvn, mindre bekymring, bedre helse, mer meningsfullhet, bedre mat, tilpassa kosttilskudd og bedre styring av den energien du faktisk har.

Det sier seg kanskje selv. Mer energi er noe de fleste vil ha. Men hvordan skal du FÅ TIL alt dette? Les mer for å svar på det her.

Det å få mer energi handler om å forstå at energi er en evig ressurs i universet, som bare bytter form hele tiden, og aldri forsvinner. Kunsten er å få den til å strømme på en måte som er nyttig for deg.

Mindre stress og uro gir mer energi

For å få ned stress og uro jobber vi med nevromotorisk trening og stimulering for å roe ned kroppen og få tilgang til kroppens avkoblingssystem, den parasympatiske delen av det autonome nervesystemet. Det foregår både ved at vi gjør øvelser på deg når du ligger og slapper av på en benk, og som enkle øvelser vi lærer deg, som du gjør hjemme. Å redusere stress er essensielt for å la kroppen fungere optimalt, noe som fører til forbedret energinivå og generell velvære.

Når det er godt i gang er neste steg ofte kognitiv terapi, samtaleterapi og psykoterapi for å bli ferdig med traumer og påvirkning fra tidligere i livet, samt endre tankemønstre så det blir roligere i hodet og kroppen, og du blir i stand til å styre og velge dine egne tanker i mye større grad selv. Mer ro gir mer energi.

Kortisolnivåene dine er helt avgjørende for hvor mye energi du opplever at du har. Mer ro i livet, gir bedre styring av kroppens styring av kortisol.

Se denne videoene fra Andrew Huberman om konkrete tips til hvordan særlig lys om morgenen sterkt vil påvirke kortisolnivåene dine gjennom resten av dagen.

Bekymring tapper deg for energi

Evig bekymring er en evig tappekran av energi vi aldri får brukt til noe konstruktivt eller ønskelig for oss selv. Nivået av bekymring vil oftest endres dramatisk når tiltakene for stress og uro er gjort. Å håndtere bekymringer kan faktisk være en nøkkel til å overvinne følelsen av 'lite energi', da det frigjør mental kapasitet og fremmer en følelse av velvære som kan øke energinivåene.

I tillegg kan det være lurt å bli bedre på å oppdage egne uønskede tanke- og adferdsmønstre knyttet spesifikt til dette, og bli i stand til å unngå dem. Det må kanskje også jobbes med hva du skal gjøre og tenke på, hvis du ikke skal gå og bekymre deg? Bekymring gir lite energi tilbake.

Fri sjel på sykkel
Mann på tur i fjellet

Mer meningsfullhet

Meningsløshet gjør oss triste, deprimerte og oppgitte. Ingen som opplever at tilværelsen er meningsløs får tilført noe særlig mer energi, uansett hva man gjør eller prøver på. 

Det er avgjørende for å få mer energi , at du opplever at det du driver med betyr noe for deg og er meningsfullt.

Hva er meningsfullt for deg?

HVA som er meningsfullt er det heldigvis eller dessverre ingen som kan fortelle deg, og på Fornixklinikken kan vi hjelpe deg så du kan finne det ut selv.

Dette griper helt inn i hjernen vår. Den delen av hjernen som leverer entusiasme og iver, er den samme som bryr seg om hva du virkelig vil her i livet. Hva du skal. Opplevelse av meningsfullhet gir energi direkte. Dette jobber vi med å få til.

God søvn er viktig
Mann og datter på stranda

Bedre søvn er en nøkkel for energinivået

Når tiltakene for å få ned stress og uro er gjort, fører det oftest i seg selv til bedre søvn. Og det kan også være lurt å:

  • Endre på rutiner som påvirker døgnrytmen.

  • Endre på rutiner som påvirker hormonomsetning.

  • Justere når på døgnet ulike aktiviteter utføres.

  • Justere når på døgnet ulike måltider inntas.

  • Tilføre søvnhormoner i en fase for å få kroppen inn i god søvn- og døgnrytme.

Les mer om behandling ved søvnproblemer her.

Mat som gir energi og overskudd

Maten påvirker oss enormt. Den siste tiden har det vært mye fokus på hvordan matvareindustrien tilsetter stoffer i maten som skal gjøre oss mer sultne, i stedet for mette og får opp energinivået. Mat med høyt karbohydrat eller sukkernivå vil skape variasjoner i blodsukkeret vårt, som igjen vil sende oss ut på en energireise av opp og nedturer gjennom dagen. Insulin vil dermed produseres og påvirke hele hormonomsetningen vår på en negativ måte.

God tarmhelse gir energi

Dårlig mat vil også påvirke tarmen og næringsopptaket vårt negativt, samt sammen med en del andre faktorer kanskje bidra til tilstanden lekk tarm, som igjen vil overaktivere immunforsvaret og skape unødig energibruk der også.

Vitaminer og mineraler

Inntak av vitaminer og mineraler er essensielt for å opprettholde stabile og vedvarende energinivåer, da de støtter metabolske prosesser som øker den generelle energifølelsen. Vi syr sammen et tilskuddsregime tilpasset akkurat deg om du vil det.

Persontilpasset kosthold

Det å få orden på immunforsvaret, blodsukkeret og kostholdet ser vi som helt avgjørende for å kunne ha en vital, frisk og energisk helse med mer stabil god energi. Som kunde hos oss kan du forvente at dette blir tatt tak i, og du vil få et matopplegg tilpasset akkurat deg.

Fat med god mat
Lage mat sammen

Kosttilskudd kan gi mer energi

Vi utsettes dessverre for mer stress og søppel og giftstoffer enn noen gang, og maten vi spiser blir bare mindre og mindre næringsrik. Det stilles større og større krav til kroppens evne til å takle stress og skille ut giftstoffer hele tiden. Kroppen må bruke mer energi på dette, enn på at vi som mennesker skal ha det bra i livet. Kosttilskudd er dessverre i ferd med å bli viktig.

Innfallsmetoden funker ikke

Vår oppfattelse er at den som tester litt ditt og datt på måfå etter innfallsmetoden eller basert på reklame eller hva andre mennesker har erfart, sjelden vil lykkes eller oppnå resultater og få mer energi med kosttilskudd.

Persontilpasset plan for kosttilskudd

Kosttilskudd må tilpasses akkurat deg, både når det gjelder HVA og HVOR MYE. Det er heller ikke noen vits i å starte med kosttilskudd og håpe det skal gi mer energi, hvis livet ellers er fullt av stress, uro og meningsløshet. Det bare går ikke.

Først må basics på plass

Kosttilskudd er først et poeng, når de andre og mye mer fundamentale aspektene for å få mer energi er håndtert og på rett spor. Men da er det virkelig et poeng med tilpassa kosttilskudd. Kosttilskudd gir kanskje heller ikke en merkbar boost med en gang, men vil påvirke deg sakte sakte litt og litt over lang tid.

Bedre styring av egen energi

Å brenne lyset i begge ender er et ordtak eller begrep som beskriver det å bruke opp mer energi enn man har, unødvendig fort.

Metakognisjon for mer energi og overskudd

Evne til metakognisjon eller metaposisjon er i boka vår avgjørende for å forstå HVORDAN vi prioriterer energien og tiden, og TIL HVA vi prioriterer tiden og energien.

For eksempel oppdager mange i en prosess på Fornixklinikken at de bruker mer energi til ting som er veldig unødvendig enn ting de ønsker seg, som bekymring, uro, andre folks prosjekter, uro omkring fortid og framtid. Når dette ryddes opp i viser det seg ofte at de får mer energi helt av seg selv.

For den som har gått skikkelig i utmattelsesveggen er dette oftest siste brikke å få på plass, for å sakte få tilbake mer energi. Det å forstå hvordan ulike aktiviteter, mennesker og steder påvirker meg, og hva som koster mer energi, hva som går i null, og hva som gir mer energi. Summen av dette vil avgjøre om du på sikt bygger deg opp, eller bryter deg ned. 

Les mer om metakognisjon som del av behandling av utbrenthet her.

Fysisk aktivitet kan gi mer energi, men ikke for alle

Å integrere fysisk aktivitet i hverdagen, som å gå turer i skogen eller trene på et treningssenter, og å gjøre små endringer som å ta trappene i stedet for heisen, kan effektivt bidra til å forvalte og øke energinivåene. I tillegg understreker viktigheten av å ta korte pauser løpet av dagen for å øke mental energi og generell velvære.


Noen er så slitne og nedbrutte at fysisk aktivitet kan gjøre vondt verre.

Energi er en evig ressurs i universet, som bare bytter form hele tiden, og aldri forsvinner. Kunsten er å få den til å virke på en måte som er nyttig for deg.

Velkommen til Fornixklinikken

Thomas Alexander Skog er privat lege ved Fornixklinikken, der han samarbeider nært med kommunikolog og ernæringsterapeut Steinar Kroksæter Nordbø. Sammen utformer de tverrfaglig behandling individuelt tilpasset hvert enkelt menneske, der både fysiologiske, medisinske og psykiske/mentale faktorer systematisk blir håndtert og behandlet.