0

Your Cart is Empty

 • Add description, images, menus and links to your mega menu

 • A column with no settings can be used as a spacer

 • Link to your collections, sales and even external links

 • Add up to five columns

 • November 15, 2023 5 min read

  Mer energi får du gjennom mindre stress, bedre søvn, mindre bekymring, bedre helse, mer meningsfullhet, bedre mat, tilpassa kosttilskudd og bedre styring av den energien du faktisk har.

   

  Det sier seg kanskje selv. Mer energi er noe de fleste vil ha. Men hvordan skal du FÅ TIL alt dette? På fornixklinikken jobber vi spesifikt med temaet i denne artikkelen, nemlig hvordan få mer energi, hver eneste dag. Les mer om det i denne artikkelen.

  Det å få mer energi handler om å forstå at energi er en evig ressurs i universet, som bare bytter form hele tiden, og aldri forsvinner. Kunsten er å få den til å strømme på en måte som er nyttig for deg.

  Mindre stress og uro gir mer energi

  For å få ned stress og uro jobber vi med nevromotorisk trening og stimulering for å roe ned kroppen og få tilgang til kroppens avkoblingssystem, den parasympatiske delen av det autonome nervesystemet. Det foregår både ved at vi gjør øvelser på deg når du ligger og slapper av på en benk, og som enkle øvelser vi lærer deg, som du gjør hjemme.


  Når det er godt i gang er neste steg ofte sorteringsarbeid, samtaleterapi og psykoterapi for å bli ferdig med traumer og påvirkning fra tidligere i livet, samt endre tankemønstre så det blir roligere i hodet og kroppen, og du blir i stand til å styre og velge dine egne tanker i mye større grad selv. Mer ro gir mer energi.

  Mindre bekymring gir mer energi

  Evig bekymring er en evig tappekran av energi vi aldri får brukt til noe konstruktivt eller ønska for oss selv. Nivået av bekymring vil oftest endres dramatisk når tiltakene for stress og uro er gjort. 

   

  I tillegg kan det være lurt å bli bedre på å oppdage egne uønskede tanke- og adferdsmønstre knyttet spesifikt til dette, og bli i stand til å unngå dem. Det må kanskje også jobbes med hva du skal gjøre og tenke på, hvis du ikke skal gå og bekymre deg? Bekymring gir IKKE mer energi.

  Fri sjel på sykkel
  Mann på tur i fjellet

  Mer meningsfullhet gir mer energi

  Meningsløshet gjør oss triste, deprimerte og oppgitte. Ingen som opplever at tilværelsen er meningsløs får tilført noe særlig mer energi, uansett hva man gjør eller prøver på. 

   

  Det er avgjørende for å få mer energi, at du opplever at det du driver med betyr noe for deg og er meningsfullt for deg.

   

  HVA som er meningsfullt er det heldigvis eller dessverre ingen som kan fortelle deg, og på Fornixklinikken kan vi hjelpe deg så du kan finne det ut selv.

   

  Dette griper helt inn i hjernen vår. Den delen av hjernen som leverer entusiasme og iver, er den samme som bryr seg om hva du virkelig vil her i livet. Hva du skal. Opplevelse av meningsfullhet gir energi direkte. Dette jobber vi med å få til.

  Bedre søvn gir mer energi

  Når tiltakene for å få ned stress og uro er gjort, fører det oftest i seg selv til bedre søvn. Og det kan også være lurt å:

  • Endre på rutiner som påvirker døgnrytmen.
  • Endre på rutiner som påvirker hormonomsetning.
  • Justere når på døgnet ulike aktiviteter utføres.
  • Justere når på døgnet ulike måltider inntas.
  • Tilføre søvnhormoner i en fase for å få kroppen inn i god søvn- og døgnrytme.

   

  Les mer om behandling ved søvnproblemer her: https://kostholdsendring.no/sovnproblemer/

  God søvn er viktig
  Mann og datter på stranda

  Bedre mat gir mer energi

  Maten påvirker oss enormt. Den siste tiden har det vært mye fokus på hvordan matvareindustrien tilsetter stoffer i maten som skal gjøre oss mer sultne, i stedet for mette. Mat med høyt karbohydrat eller sukkernivå vil skape variasjoner i blodsukkeret vårt, som igjen vil sende oss ut på en energireise av opp og nedturer gjennom dagen. Insulin vil dermed produseres og påvirke hele hormonomsetningen vår. 

   

  Dårlig mat vil også påvirke tarmen og næringsopptaket vårt negativt, samt sammen med en del andre faktorer kanskje bidra til tilstanden lekk tarm, som igjen vil overaktivere immunforsvaret og skape unødig energibruk der også.

   

  Det å få orden på immunforsvaret, blodsukkeret og kostholdet ser vi som helt avgjørende for å kunne ha en vital, frisk og energisk helse med mer stabil god energi.

   

  Les mer om matkvalitet med Marit Kolby her: https://www.facebook.com/maritkolby/

  Kosttilskudd -kan- gi mer energi

  Vi utsettes dessverre for mer stress og søppel og giftstoffer enn noen gang, og maten vi spiser blir bare mindre og mindre næringsrik. Det stilles større og større krav til kroppens evne til å takle stress og skille ut giftstoffer hele tiden. Kroppen må bruke mer energi på dette, enn på at vi som mennsker skal ha det bra i livet. Kosttilskudd er dessverre i ferd med å bli viktig.

   

  Vår oppfattelse er at den som tester litt ditt og datt på måfå etter innfallsmetoden eller basert på reklame eller hva andre mennesker har erfart, sjelden vil lykkes eller oppnå resultater og få mer energi med kosttilskudd.

   

  Kosttilskudd må tilpasses akkurat deg, både når det gjelder HVA og HVOR MYE. Det er heller ikke noen vits i å starte med kosttilskudd og håpe det skal gi mer energi, hvis livet ellers er fullt av stress, uro og meningsløshet. Det bare går ikke.

   

  Kosttilskudd er først et poeng, når de andre og mye mer fundamentale aspektene for å få mer energi er håndtert og på rett spor. Men da er det virkelig et poeng med tilpassa kosttilskudd. Kosttilskudd gir kanskje heller ikke en merkbar boost med en gang, men vil påvirke deg sakte sakte litt og litt over lang tid.

  Fat med god mat
  Lage mat sammen

  Bedre styring av egen energi

  Å brenne lyset i begge ender er et ordtak eller begrep som beskriver det å bruke opp mer energi enn man har, unødvendig fort.

   

  Evne til metakognisjon eller metaposisjon er i boka vår avgjørende for å forstå HVORDAN vi prioriterer energien og tiden, og TIL HVA vi prioriterer tida og energien.

   

  For den som har gått skikkelig i utmattelsesveggen er dette oftest siste brikke å få på plass, for å sakte få tilbake mer energi. Det å forstå hvordan ulike aktiviteter, mennesker og steder påvirker meg, og hva som koster mer energi, hva som går i null, og hva som gir mer energi. Summen av dette vil avgjøre om du hele tiden bygger deg opp, eller bryter deg ned.

   

  Mange oppdager i en prosess på Fornixklinikken at de bruker mer energi til ting som er veldig unødvendig enn ting de ønsker seg, som bekymring, uro, andre folks prosjekter, uro omkring fortid og framtid. Når dette ryddes opp i viser det seg ofte at de får mer energi helt av seg selv.

   

  Energi er en evig ressurs i universet, som bare bytter form hele tiden, og aldri forsvinner. Kunsten er å få den til å virke på en måte som er nyttig for deg.