MNM tilskudd

NMN-tilskudd: Vitenskap, fordeler, risiko og hva sier forskningen

Steinar Kroksæter Nordbø

|

|

8 min

Aldring er en uunngåelig del av livet, men vitenskapen er i ferd med å finne ut hvordan vi kan bremse, og kanskje til og med reversere, aldringsprosessen. Et av de mest lovende verktøyene som har dukket opp i denne sammenhengen, er NMN-tilskudd. NMN (nikotinamidmononukleotid) har tiltrukket seg stor oppmerksomhet fordi det øker nivåene av NAD+ (nikotinamid-adenin-dinukleotid), et viktig molekyl som spiller en sentral rolle i cellefunksjon, energiomsetning og aldring.


Men er NMN-tilskudd virkelig svaret på aldring? Eller er det risikoer vi ikke vet nok om ennå? La oss utforske hva forskningen sier om NMN, fordelene, og de potensielle risikoene knyttet til dette tilskuddet.

Hva er NMN, og hvorfor er NAD+ viktig?

NMN (nikotinamidmononukleotid) er en forløper til NAD+, et koenzym som finnes i hver eneste levende celle i kroppen vår. NAD+ er avgjørende for flere viktige biologiske prosesser, inkludert:

  • DNA-reparasjon
  • Energiproduksjon
  • Cellefornyelse
  • Regulering av betennelse

Uten NAD+ ville cellene våre ikke kunne fungere effektivt, og vi ville miste vitaliteten som trengs for å opprettholde god helse. NAD+-nivåene våre synker naturlig med alderen, og forskning har vist at dette fallet begynner allerede i 30-årene. Dette kan påvirke flere kritiske aspekter av helsen:

  • Energiproduksjon
  • Hjernefunksjon
  • Hjertehelse
  • DNA-reparasjon

I tillegg fører en reduksjon i NAD+ til en økning i betennelse, noe som er en viktig faktor i aldersrelaterte sykdommer som hjerte-kar-sykdommer, demens, og til og med kreft. Ved å tilføre NMN til kroppen gjennom tilskudd, kan vi potensielt øke nivåene av NAD+ og bremse aldringsprosessen. Dette er grunnen til at NMN har blitt et populært forskningstema innen anti-aldring og kosttilskudd, spesielt i forhold til helseforbedringer hos eldre.

Fordelene med NMN-tilskudd: Hva sier forskningen?

Det finnes flere påstander om at NMN-tilskudd kan bidra til å forsinke aldring, forbedre energinivåer, og redusere risikoen for aldersrelaterte sykdommer. La oss se nærmere på hva vitenskapen sier om disse påstandene:


1. Økt energiproduksjon og forbedret stoffskifte


Siden NAD+ er avgjørende for cellenes energiproduksjon, er det ikke overraskende at mange som tar NMN-tilskudd rapporterer om økt energi. NAD+ fungerer som drivstoff for mitokondriene, cellenes energisentre som omdanner næringsstoffer til energi.

  • Når NAD+-nivåene øker, kan mitokondriene produsere mer energi, noe som resulterer i at brukere føler seg mer våkne og aktive.
  • Studier fra 2020 viste at mus som fikk NMN-tilskudd hadde høyere utholdenhet og energinivåer sammenlignet med kontrollgruppen. Selv om det er behov for flere studier på mennesker, gir dette håp om at NMN kan forbedre både fysisk og mental energi.

2. Forbedret kognitiv funksjon og mental klarhet


Forskning på dyr har vist at NMN kan forbedre kognitiv funksjon og hukommelse. Studier har vist at når NAD+-nivåene faller, påvirker dette hjernens funksjoner negativt, noe som kan føre til kognitive problemer, inkludert demens og Alzheimers sykdom.

  • Ved å gjenopprette NAD+-nivåene gjennom NMN, har dyrestudier vist en betydelig forbedring i hjernens funksjon.
  • Dr. David Sinclair, en ledende forsker på feltet, har rapportert at NAD+-nivåer spiller en avgjørende rolle i hjernens aldringsprosess.

3. Hjertehelse og blodkar


NAD+ spiller også en viktig rolle i å opprettholde sunne blodkar. Med alderen svekkes blodkarene, noe som fører til redusert blodgjennomstrømning til viktige organer som hjertet og hjernen.

  • Studier har vist at NMN kan bidra til å beskytte blodkarene ved å styrke sirtuinproteiner, som er avhengige av NAD+ for å regulere aldringsprosesser i cellene.
  • En studie publisert i tidsskriftet “Cell Metabolism” viste at mus som fikk NMN, hadde forbedret blodstrøm og kardiovaskulær funksjon. Dette tyder på at NMN kan være et effektivt verktøy for å forhindre eller bremse aldersrelatert forverring av blodkarene.

4. Reduksjon av aldersrelatert muskelsvinn


Når vi eldes, mister vi gradvis muskelmasse og styrke, noe som kan føre til sarkopeni (aldersrelatert muskelsvinn). Forskning ledet av Dr. David Sinclair har vist at NMN-tilskudd kan forbedre muskelstyrken hos eldre mus ved å øke NAD+-nivåene.

  • NMN-tilskudd gir håp om at det kan bidra til å forhindre eller forsinke muskelsvinn hos eldre mennesker, noe som ville forbedre livskvaliteten betydelig.
  • Økte NAD+-nivåer kan også forbedre muskelrestitusjon, spesielt relevant for personer som ønsker å opprettholde en aktiv livsstil i høyere alder.
Gjennomsiktig menneskekropp med organer

Risiko og bivirkninger: Hva må du være klar over?

Selv om NMN-tilskudd viser stort potensial, er det viktig å være oppmerksom på at forskningen fortsatt er i en tidlig fase, spesielt når det gjelder langsiktige effekter hos mennesker. Her er noen av de viktigste risikoene og bivirkningene forskere og eksperter advarer om:


1. Mangelen på langtidsstudier på mennesker



Selv om dyreforsøk har gitt lovende resultater, mangler det tilstrekkelige langtidsstudier på mennesker. Forsker Hilde Loge Nilsen ved Universitetet i Oslo advarer om at vi ikke vet nok om de potensielle langtidsbivirkningene av NMN-tilskudd. Dette betyr at vi ennå ikke vet om NMN kan ha negative effekter på lang sikt.


2. Interaksjoner med andre medisiner


NMN kan interagere med visse medisiner, spesielt de som påvirker stoffskifte eller hormonbalanse. Hvis du vurderer å ta NMN-tilskudd, er det derfor viktig å snakke med legen din først, spesielt hvis du allerede tar andre medisiner eller kosttilskudd.


3. Potensielle bivirkninger


Foreløpige studier har vist få rapporter om alvorlige bivirkninger fra NMN, men noen brukere har rapportert mindre bivirkninger som:

  • Kvalme
  • Fordøyelsesproblemer
  • Hodepine

Hvordan velge riktig NMN-tilskudd?

Med den økende populariteten til NMN-tilskudd, har markedet blitt oversvømt med produkter som hevder å tilby de beste resultatene. Men hvordan velger du et trygt og effektivt NMN-tilskudd?


1. Sjekk renhet og kvalitet


Et godt NMN-tilskudd bør være av høy renhet og fri for forurensninger. Se etter produkter som er tredjepartstestet og sertifisert for kvalitet. Dette sikrer at du får et trygt produkt som faktisk inneholder det som står på etiketten.


2. Velg mellom kapsler og pulver


NMN-tilskudd kommer i forskjellige former, vanligvis kapsler eller pulver. Begge har sine fordeler:

  • Kapsler: Enklere å dosere
  • Pulver: Gir større fleksibilitet når det gjelder tilpasning av dosen.

3. Dosering


Det finnes ingen offisiell anbefaling for NMN-dosering, men mange studier har brukt doser mellom 250 mg og 500 mg daglig. Det er viktig å starte med en lav dose og øke gradvis for å minimere risikoen for bivirkninger. Husk at mer ikke alltid er bedre, og det er viktig å følge anbefalinger fra helsepersonell.

Fremtiden for NMN og NAD+ forskning

Forskningen på NMN og NAD+ er fortsatt i utvikling, men studier på dyr er svært lovende. Dr. David Sinclair har vist at økning av NAD+-nivåer kan ha dramatiske effekter på aldringsprosessen hos mus. De neste årene vil sannsynligvis bringe flere studier som undersøker de langsiktige effektene av NMN-tilskudd hos mennesker, inkludert hvordan det påvirker helse, levetid og risiko for aldersrelaterte sykdommer.


I Norge er det også spennende forskning på gang, med prosjekter ved Haukeland Universitetssykehus og Oslo Universitetssykehus som undersøker hvordan NMN kan påvirke aldring og aldersrelaterte sykdommer.

Konklusjon

NMN-tilskudd viser stort potensial som en viktig del av fremtidens anti-aldringsstrategier. Ved å øke NAD+-nivåene, kan NMN støtte cellefunksjonen, forbedre energinivåene, beskytte hjernen, styrke hjertet, og til og med bremse muskelsvinn.


Likevel er det viktig å merke seg at forskningen fortsatt er i en tidlig fase, og flere langtidsstudier på mennesker er nødvendige for å fullt ut forstå både fordelene og risikoene.


Hvis du vurderer å prøve NMN-tilskudd, sørg for å konsultere en lege først for å sikre at det er trygt og riktig for deg.

Hos Fornixklinikken er vi dedikert til å hjelpe friske, godt voksne personer med å ta forebyggende grep for å opprettholde god helse i livets siste halvdel. Vi tilbyr en helhetlig, tverrfaglig tilnærming som kombinerer de nyeste forskningsbaserte kosttilskuddene, som NMN, med grundig veiledning og second opinion på medisiner.


Ønsker du å forstå og forbedre din helse, slik at du kan nyte livet med mer energi og vitalitet? Kontakt oss i dag for en personlig konsultasjon og start reisen mot en bedre, sunnere fremtid

Vanlige spørsmål om NMN -tilskudd

Hva er NMN-tilskudd?

NMN (Nikotinamidmononukleotid) er et kosttilskudd som øker nivåene av NAD+ i kroppen. NAD+ er et essensielt koenzym som bidrar til cellereparasjon, energiproduksjon og anti-aldring.

Hvordan virker NMN-tilskudd?

NMN fungerer som en forløper til NAD+, et molekyl som er avgjørende for energiproduksjon i cellene våre. Når du tar NMN som tilskudd, øker kroppens NAD+-nivåer, noe som kan bidra til forbedret energi, bedre kognitiv funksjon og økt vitalitet.

Hvilke fordeler kan jeg få fra NMN-tilskudd?

NMN-tilskudd kan bidra til økt energiproduksjon, forbedret hjernefunksjon, bedre hjertehelse og reduksjon av aldersrelatert muskelsvinn. Det kan også bidra til å forsinke aldringsprosessen ved å beskytte cellene mot skader.

Er NMN-tilskudd trygt å bruke?

Foreløpige studier viser at NMN generelt er trygt å bruke, med få rapporterte bivirkninger. Imidlertid er det fortsatt nødvendig med langtidsstudier på mennesker for å fullt ut forstå sikkerheten ved langvarig bruk.

Hva er den anbefalte dosen av NMN?

Det finnes ingen offisiell anbefaling for NMN-dosering, men de fleste studier bruker doser mellom 250 mg og 500 mg daglig. Det er viktig å starte med en lav dose og gradvis øke etter behov.

Har NMN noen bivirkninger?

Noen brukere har rapportert milde bivirkninger som kvalme, fordøyelsesproblemer eller hodepine. Hvis du opplever vedvarende bivirkninger, bør du slutte å bruke tilskuddet og konsultere lege.

Hvor lang tid tar det før NMN gir resultater?

Effekten av NMN-tilskudd kan variere fra person til person. Noen merker en forbedring i energinivåer innen noen få uker, mens andre kan oppleve fordeler over lengre tid. Det er viktig å bruke tilskuddet jevnlig for å se optimale resultater.

Hvem bør unngå NMN-tilskudd?

Personer som tar medisiner for stoffskifte- eller hormonsykdommer bør konsultere legen sin før de tar NMN-tilskudd. Gravide og ammende kvinner bør også unngå NMN før det er mer forskning på effekten under graviditet.

Er NMN det samme som NAD+?

NMN er en forløper til NAD+, noe som betyr at kroppen omdanner NMN til NAD+. De er ikke det samme, men NMN bidrar til å øke NAD+-nivåene, som er viktig for energiproduksjon og cellehelse.

Kan NMN bremse aldring?

Forskning på dyr viser lovende resultater som tyder på at NMN kan bidra til å bremse aldringsprosessen ved å øke NAD+-nivåene. Flere studier på mennesker er nødvendig for å bekrefte om NMN har de samme effektene.

Kilder:


Rajman L, Chwalek K, Sinclair DA. Therapeutic Potential of NAD-Boosting Molecules: The In Vivo Evidence. Cell Metab. 2018.


Imai, Si., Guarente, L. It takes two to tango: NAD+ and sirtuins in aging/longevity control. npj Aging Mech Dis, 2016.


Mouchiroud L, Houtkooper RH, Auwerx J. NAD+ metabolism: a therapeutic target for age-related metabolic disease. Crit Rev Biochem Mol Biol. 2013.


Poyan Mehr, A., Tran, M.T., Ralto, K.M. et al. De novo NAD+ biosynthetic impairment in acute kidney injury in humans. Nat Med, 2018.

Relaterte artikler