Illustrasjon av et hode i aldring

Overgangsalder hos menn: Symptomer, årsaker og behandlingsmuligheter

Steinar Kroksæter Nordbø

|

|

7 min

Visste du at menn også kan oppleve hormonelle endringer som ligner på overgangsalderen kvinner går gjennom? 


Dette kalles ofte andropause eller mannlig overgangsalder. Selv om det ikke alltid er like kjent som kvinners overgangsalder, er det en svært reell prosess som kan påvirke både fysisk og psykisk helse hos menn over 40 år. Faktisk viser forskning at mange menn opplever symptomer som energitap, humørsvingninger, redusert sexlyst og til og med søvnproblemer. 


I denne artikkelen skal vi utforske alt om overgangsalder hos menn – fra vanlige symptomer og årsaker, til behandlingsalternativer som kan hjelpe deg å håndtere denne livsendringen på en sunn måte.

Hva er overgangsalder hos menn?

Overgangsalderen hos menn, også kjent som andropause, er en tilstand der testosteronnivået gradvis synker etter fylte 40 år. Selv om testosterontap er en naturlig del av aldring, kan denne hormonelle nedgangen forårsake en rekke symptomer som påvirker både kropp og sinn. 


Andropause er ikke like brå som kvinners menopause, som kjennetegnes av en plutselig slutt på menstruasjonen, men det kan ha en betydelig innvirkning på en manns helse.


Mange menn opplever en gradvis reduksjon i testosteronproduksjonen, men ikke alle får symptomer. For de som gjør det, kan overgangsalderen ofte bli oversett, da symptomene kan ligne på de som er forbundet med andre helseproblemer, som depresjon eller stress. Det er derfor viktig å forstå hva andropause innebærer og hva du bør være oppmerksom på.

Sliten mann, hviler hodet på tastaturet

Vanlige symptomer på overgangsalder hos menn

Menn i overgangsalderen kan oppleve en rekke symptomer som påvirker både den fysiske og psykiske helsen. Her er noen av de vanligste tegnene på at testosteronnivåene dine kan være lave:

  • Redusert sexlyst og erektil dysfunksjon: Mange menn merker en nedgang i libido og kan ha problemer med ereksjon. Dette er ofte det første tegnet på lavt testosteron.
  • Økt tretthet og redusert energi: Energitap og vedvarende tretthet er vanlige klager blant menn i andropausen.
  • Humørsvingninger, depresjon og irritabilitet: Lavt testosteron kan påvirke humøret og føre til depressive tanker eller plutselige utbrudd av irritasjon.
  • Søvnproblemer og nattesvette: Mange menn opplever søvnforstyrrelser eller til og med nattesvette som en del av hormonelle endringer.
  • Tap av muskelmasse og økt kroppsfett: Testosteron er viktig for å opprettholde muskelstyrke, og lavt nivå kan føre til en økning i kroppsfett og en reduksjon i muskelmasse.

Hvordan vet du om du er i andropausen?


De ovennevnte symptomene er vanlige tegn på andropause, men de kan også skyldes andre helseproblemer. Det er derfor viktig å konsultere legen din for en nøyaktig diagnose. En blodprøve kan bekrefte om testosteronnivået har sunket.

Årsaker til overgangsalder hos menn

Den primære årsaken til andropause er en naturlig nedgang i testosteronproduksjonen, som starter allerede i midten av 30-årene og gradvis fortsetter med en årlig reduksjon på omtrent 1-2 %. 


Testosteron er det viktigste mannlige kjønnshormonet, og det påvirker alt fra muskelstyrke og energinivå til sexlyst og humør.


Flere faktorer kan imidlertid akselerere eller forsterke symptomene på andropause:

  • Livsstilsfaktorer: Usunne vaner som dårlig kosthold, røyking, overvekt, fysisk inaktivitet og stress kan fremskynde hormonforandringer. Menn som lever med disse vanene har høyere risiko for tidlig testosteronreduksjon.
  • Helseproblemer: Medisinske tilstander som diabetes, høyt blodtrykk, hjertesykdom og overvekt kan forverre symptomene. Hypogonadisme (nedsatt testikkelfunksjon) kan også føre til lavere testosteronnivåer.
  • Medikamenter og alkoholmisbruk: Noen medisiner, spesielt de som brukes til behandling av prostatakreft, kan drastisk senke testosteronnivåene. Langvarig alkoholmisbruk kan også påvirke hormonproduksjonen negativt.
  • Søvnmangel og stress: Kronisk søvnmangel og høyt stressnivå kan svekke kroppens evne til å produsere testosteron effektivt, noe som kan forverre symptomene.

Det er viktig å huske at ikke alle menn vil oppleve overgangsalderen på samme måte, og symptomene kan variere fra person til person.

Blodprøver - testosteron

Hvordan diagnostiseres overgangsalder hos menn?

Hvis du mistenker at du går gjennom andropausen, kan en enkel blodprøve for å måle testosteronnivået ditt gi svar. 


Legen din vil også ta hensyn til dine symptomer, helsehistorie og livsstilsfaktorer. Blodprøver kan avsløre om du har lavt testosteron, men de måler også andre faktorer som kan være relevante, som skjoldbruskkjertelens funksjon og nivået av andre hormoner. 


Det er viktig å utelukke andre mulige årsaker til symptomene dine, som depresjon eller kroniske sykdommer, før man konkluderer med andropause.

Behandling av overgangsalder hos menn

Når det kommer til behandling av overgangsalder hos menn, finnes det flere alternativer som kan hjelpe deg med å håndtere symptomer på lavt testosteron:

  • Testosteronbehandling: Dette er en vanlig behandling for menn med betydelig lavt testosteron. Testosteron kan tilføres i form av injeksjoner, plaster eller gel. Det er imidlertid viktig å være klar over både fordeler og risikoer. Testosteronbehandling kan forbedre energinivå, libido og muskelmasse, men det kan også øke risikoen for hjertesykdommer og prostataforstørrelse.
  • Livsstilsendringer: For mange menn kan enkle endringer i kosthold og trening bidra til å forbedre symptomer. Fysisk aktivitet kan øke testosteronnivåene naturlig og bidra til å opprettholde muskelstyrke og redusere kroppsfett.
  • Naturlige kosttilskudd: Enkelte kosttilskudd, som vitamin D og sink, har blitt assosiert med sunnere testosteronproduksjon. Andre urter, som ashwagandha, er også blitt brukt for å balansere hormonnivåene på en naturlig måte.
  • Søvn og stressmestring: Nok søvn og lavere stressnivåer kan også bidra til å håndtere overgangsalderen bedre. Stress påvirker hormonproduksjonen negativt, og søvnmangel kan forverre mange av de fysiske og psykiske symptomene.

Livsstilsendringer som kan gjøre overgangsalderen lettere

Overgangsalderen trenger ikke å være en negativ fase i livet. Ved å ta noen proaktive skritt kan du gjøre denne perioden mer håndterlig:


  • Oppretthold et sunt kosthold: Fokuser på anti-inflammatoriske matvarer som fisk, nøtter, frukt og grønnsaker. Dette kan bidra til å redusere betennelser i kroppen og støtte hormonbalansen.
    Tarmhelse spiller også en viktig rolle i den generelle hormonbalansen, inkludert testosteronproduksjonen. Et sunt tarmsystem bidrar til bedre opptak av næringsstoffer som sink, magnesium og vitamin D, som er essensielle for hormonell regulering. Tarmbakterier påvirker også betennelsesnivåene i kroppen, noe som kan forverre symptomer på andropause. Ved å opprettholde en sunn tarmflora gjennom et kosthold rikt på fiber, probiotika og fermenterte matvarer, kan menn støtte både hormonbalansen og helsen generelt. Kosttilskudd som probiotika kan også være nyttige for å fremme tarmhelsen.
  • Trening og muskelstyrke: Regelmessig fysisk aktivitet, spesielt styrketrening, kan hjelpe med å opprettholde muskelmasse og øke energinivåene.
  • Mental helse og terapi: Humørsvingninger og depresjon kan være utfordrende å håndtere på egen hånd. Terapi, støttegrupper eller å snakke med en profesjonell kan gi den mentale støtten du trenger.

Når bør du oppsøke lege?

Hvis du opplever vedvarende symptomer som tretthet, nedsatt sexlyst eller humørsvingninger, er det viktig å oppsøke lege. 


Spesielt hvis symptomene påvirker din daglige funksjon eller livskvalitet. En lege kan hjelpe deg med å fastslå om du opplever andropause eller om det kan være andre helseproblemer som ligger bak. 



Spesialister som endokrinologer, som er eksperter på hormoner, kan være spesielt nyttige hvis testosteronnivåene dine er lave.

Konklusjon

Overgangsalder hos menn, eller andropause, er en naturlig del av aldringsprosessen, men det trenger ikke å være en negativ opplevelse. 


Ved å forstå symptomene, årsakene og behandlingsalternativene, kan du ta aktive steg for å forbedre livskvaliteten din. Hvis du opplever tegn på lavt testosteron, bør du ikke nøle med å oppsøke lege.


Hos Fornixklinikken tilbyr vi helhetlige behandlingsplaner spesielt designet for menn i overgangsalderen. Vår tilnærming kombinerer naturlige metoder som nevromotorisk trening, lyd- og lysterapi, samt skreddersydd livsstilsveiledning. Med fokus på å fremme både fysisk og psykisk helse, hjelper vi deg med å opprettholde hormonbalansen og forbedre din livskvalitet.



Kontakt oss i dag for en individuell konsultasjon, og la oss hjelpe deg med å håndtere overgangsalderen på en naturlig og effektiv måte. Din helse er vår prioritet, og vi er her for å støtte deg gjennom denne viktige livsfasen.

Oppsummering

Andropause hos menn skyldes en naturlig nedgang i testosteronproduksjonen som starter i 30-årene.

Livsstilsfaktorer som dårlig kosthold, stress og fysisk inaktivitet kan forverre symptomene.

Helseproblemer som diabetes, høyt blodtrykk og overvekt kan også bidra til forverrede symptomer.

Symptomer og alvorlighetsgrad varierer mellom individer.

Livsstilsendringer og tidlig behandling kan hjelpe med å håndtere andropause effektivt.

Ofte stilte spørsmål om overgangsalder hos menn

Når kommer menn i overgangsalderen?

Menn kan oppleve overgangsalder, også kjent som andropause, vanligvis fra rundt 40-50 år. Det skjer gradvis ettersom testosteronnivåene begynner å synke, men tidspunktet kan variere fra person til person.

Hvordan merker menn overgangsalder?

Menn kan merke overgangsalderen gjennom symptomer som redusert sexlyst, erektil dysfunksjon, humørsvingninger, tretthet, søvnproblemer, og tap av muskelmasse. Disse symptomene er ofte knyttet til nedgangen i testosteronproduksjonen.

Hvor lenge varer overgangsalderen hos menn?

Andropausen har ingen spesifikk varighet. Symptomer kan vare i flere år, avhengig av testosteronproduksjonen og livsstilsfaktorer. Noen menn merker forbedringer etter livsstilsendringer eller behandling.

Hvordan kan menn øke sexlysten under overgangsalderen?

Menn kan øke sexlysten ved å fokusere på regelmessig trening, sunt kosthold, redusere stress, og få tilstrekkelig søvn. I noen tilfeller kan testosteronbehandling være et alternativ for å forbedre libido.

Hva gjør at menn blir kåte i overgangsalderen?

Sexlyst hos menn påvirkes av mange faktorer, inkludert testosteronnivåer, generell helse, kosthold og psykologisk velvære. For mange menn kan god helse og balanse i livet hjelpe med å opprettholde et sunt sexliv.

Hvor ofte har menn samleie under overgangsalderen?

Det varierer fra person til person. Noen menn kan merke en nedgang i seksuell aktivitet på grunn av lavere testosteronnivåer og redusert libido, mens andre opplever liten eller ingen endring.

Hvordan kan man behandle overgangsalder hos menn?

Behandlingsalternativer inkluderer testosteronbehandling, livsstilsendringer som trening og sunt kosthold, samt naturlige kosttilskudd som vitamin D og sink. For mange kan stressmestring og god søvnhygiene også være viktige faktorer.

Er det normalt å ha ereksjonsproblemer i overgangsalderen?

Ja, ereksjonsproblemer er et vanlig symptom på andropause. Dette skyldes ofte lavere testosteronnivåer, som kan påvirke seksuell funksjon. Rådfør deg med lege for å finne passende behandlinger.

Hvordan påvirker overgangsalderen det mentale velværet hos menn?

Humørsvingninger, irritabilitet og til og med depresjon kan være vanlige symptomer. Stressmestring, terapi, og regelmessig mosjon kan bidra til bedre mental helse i denne perioden.

Relaterte artikler