Visste du at betennelse, som normalt er kroppens måte å forsvare seg på, kan bli en farlig fiende hvis den vedvarer over tid?
Kronisk betennelse er en tilstand som kan snike seg inn uten tydelige symptomer, men som gradvis bryter ned kroppen fra innsiden. Dette usynlige problemet kan ligge til grunn for mange av de alvorlige helseproblemene vi ser i dag.
Les videre for å lære hvordan kronisk betennelse påvirker kroppen, og hva du kan gjøre for å forebygge og bekjempe den.
Hva er betennelse?
Betennelse er det vi merker når immunforsvaret blir aktivt i et område i kroppen, for å løse et problem. Området blir rødt, varmt og hovent. Det er altså immunforsvaret som skaper betennelser.
Hva er kronisk betennelse?
Kronisk betennelse er en vedvarende aktivering av immunforsvaret i et område av kroppen.
Når betennelsen ikke går over av seg selv og blir kronisk, kan det skape smerter, skader og andre symptomer, som kan bli verre enn grunnen til at betennelsen oppsto i utgangspunktet.
Rotårsaker til kronisk betennelse
Kronisk betennelse kan ha mange ulike årsaker, som ofte henger sammen og forsterker hverandre.
For å kunne dempe og forebygge betennelse er det viktig å forstå hva som kan utløse og opprettholde denne tilstanden i kroppen. Her er noen av de vanligste rotårsakene til kronisk betennelse:
- Langvarig stress: Vedvarende stress kan føre til ubalanser i hormoner som kortisol, som kan overaktivere immunforsvaret.
- Ugunstig kosthold: Inntak av matvarer som er rike på sukker, raffinerte karbohydrater og trans-fett kan bidra til betennelse i kroppen.
- Dårlig tarmhelse: Tilstander som lekk tarm og IBS kan føre til at ufordøyd mat og skadelige stoffer lekker inn i kroppen, noe som aktiverer immunforsvaret.
- Kroniske infeksjoner: Vedvarende infeksjoner, som bakterielle, virale eller soppinfeksjoner, kan trigge en konstant betennelsesrespons.
- Manglende fysisk aktivitet: Lite eller ingen fysisk aktivitet kan bidra til kronisk betennelse, mens regelmessig trening har en betennelsesdempende effekt.
- Søvnproblemer: Utilstrekkelig eller dårlig søvn kan øke betennelsesmarkører i kroppen.
- Miljøgifter: Eksponering for miljøgifter som forurensning, kjemikalier og tungmetaller kan bidra til betennelse i kroppen.
- Røyking og alkohol: Røyking og overdrevent alkoholinntak kan forverre og vedlikeholde betennelse.
- Overvekt: Overflødig kroppsfett, spesielt rundt magen, kan produsere betennelsesfremmende cytokiner.
- Autoimmune reaksjoner: Immunforsvaret kan begynne å angripe kroppens egne celler, noe som skaper kronisk betennelse.
- Medisiner: Noen medisiner, som visse smertestillende midler (NSAIDs), kan irritere mage- og tarmkanalen, og andre legemidler kan påvirke kroppens betennelsesrespons over tid.
Forskjellen på betennelse, inflammasjon og infeksjon
En infeksjon er en bakterie, et virus, en sopp eller noe annet som har kommet seg inn i kroppen, og ikke er ønsket. Blir du forkjøla har du en infeksjon.
Inflammasjon er resultatet av immunforsvarets angrep på det som skaper en infeksjon, eller når det skal reparere en skade. Det vi merker er at området immunforsvaret angriper eller reparerer blir rødt, varmt, hovent og smertefullt.
Betennelse betyr i utgangspunktet det samme som inflammasjon, men begrepet brukes av og til som et samlebegrep på både infeksjonen og immunforsvarets angrep på infeksjonen.
I denne artikkelen brukes begrepene betennelse og inflammasjon om hverandre, om immunsystemets aktivitet i et område av kroppen.
Kronisk betennelse i kroppen symptomer
Kronisk betennelse kan føre til en rekke symptomer og helseproblemer. I tillegg til symptomene kan kronisk og lavgradig betennelse være forbundet med utviklingen av flere alvorlige sykdommer.
Symptomer på kronisk betennelse
- Vedvarende smerter: Smerter i muskler, ledd eller andre områder som ikke går over.
- Rødhet: Områder med betennelse kan ofte være rødere enn omkringliggende hud.
- Varme: Den berørte delen av kroppen kan føles varmere enn normalt.
- Hevelse: Kronisk betennelse kan føre til hevelse, spesielt i ledd.
- Utmattelse: En følelse av konstant tretthet, selv etter nok hvile.
- Feber: Lavgradig feber kan forekomme ved mer alvorlig betennelse.
- Fordøyelsesproblemer: Symptomer som oppblåsthet, diaré eller forstoppelse.
- Nedsatt funksjon: Stivhet eller redusert bevegelighet i det berørte området.
- Hudforandringer: Utslett, kløe eller andre hudforandringer.
- Vektendringer: Uforklarlig vekttap eller vektøkning.
- Humørsvingninger: Symptomer som depresjon, angst eller irritabilitet.
- Hyppige infeksjoner: Økt sårbarhet for infeksjoner på grunn av et svekket immunsystem.
Sykdommer forbundet med kronisk og lavgradig betennelse
Noen av de mest kjente sykdommene knyttet til kronisk betennelse inkluderer autoimmune tilstander, hjerte- og karsykdommer, samt metabolske og nevrodegenerative lidelser.
Nedenfor finner du en oversikt over sykdommer som er nært forbundet med kronisk og lavgradig betennelse:
-
Autoimmune sykdommer:
- Leddgikt (revmatoid artritt): Betennelse i leddene, som fører til smerte, hevelse og stivhet.
- Lupus (systemisk lupus erythematosus): En sykdom som kan påvirke huden, leddene, nyrene, hjertet og andre organer.
- Multippel sklerose (MS): En tilstand der immunsystemet angriper myelinet som beskytter nervefibrene i hjernen og ryggmargen.
- Hashimotos tyreoiditt: En tilstand der immunsystemet angriper skjoldbruskkjertelen, noe som kan føre til hypothyroidisme (lavt stoffskifte).
- Cøliaki: En sykdom der immunsystemet reagerer på gluten, noe som skader tynntarmen.
- Psoriasis: En hudsykdom som fører til røde, skjellende flekker på huden.
- Type 1 diabetes: En tilstand der immunsystemet angriper insulinproduserende celler i bukspyttkjertelen.
- Sjogrens syndrom: En sykdom som påvirker kroppens fuktighetsproduserende kjertler, spesielt i øynene og munnen.
- Graves’ sykdom: En tilstand der immunsystemet angriper skjoldbruskkjertelen og forårsaker hyperthyroidisme (høyt stoffskifte).
- Inflammatorisk tarmsykdom (IBD): Inkluderer Crohns sykdom og ulcerøs kolitt, der betennelse påvirker fordøyelsessystemet.
- Hjertesykdom: Kronisk betennelse kan bidra til utvikling av hjerte- og karsykdommer, inkludert aterosklerose (åreforkalkning).
- Diabetes type 2: Lavgradig betennelse er knyttet til insulinresistens og kan øke risikoen for diabetes.
- Kreft: Kronisk betennelse kan øke risikoen for visse typer kreft ved å skade DNA og fremme celleproliferasjon.
- Inflammatorisk tarmsykdom (IBD): Som Crohns sykdom og ulcerøs kolitt, der betennelse påvirker fordøyelsessystemet.
- Alzheimers sykdom: Kronisk betennelse i hjernen er knyttet til utvikling av nevrodegenerative sykdommer.
- Metabolsk syndrom: En gruppe tilstander inkludert høyt blodtrykk, høyt blodsukker og unormale kolesterolnivåer, som er knyttet til lavgradig betennelse.
- Astma: Kronisk betennelse i luftveiene som fører til pustevansker.
Hvorfor blir betennelser kroniske?
Betennelser blir ofte kroniske fordi kroppen ikke lenger klarer å regulere immunforsvarets aktivitet effektivt.
Dette fører til at immunforsvaret over lengre tid overreagerer eller aktiveres uten god grunn.
Immunforsvaret kan også begynne å forveksle egne celler med inntrengere, og dermed angripe kroppens egne organer som om det var fiender.
Dette er nært knyttet til ubalanser i hormonet kortisol, som spiller en viktig rolle i å kontrollere immunforsvaret, og dermed kroppens betennelsesrespons.
Kortisol
Kortisol er både vårt langtids stresshormon og det hormonet som regulerer ned immunforsvarets aktivitet.
Problemet oppstår ofte når kortisolnivået er høyt over lengre tid på grunn av stress, noe som kan føre til at immunforsvaret dermed undertrykkes og blir mindre aktivt. Høyt kortisol gir først mindre betennelse.
Slitenhet
Slitenhet og utbrenthet er sammensatte helseproblemer, men felles er at kroppen til slutt ikke greier å lage nok kortisol til å opprettholde stresset lenger.
Når det skjer blir vi gradvis eller plutselig slitne og utbrente.
Når kortisolnivået faller på grunn av slitenhet, opphører også nedreguleringen av immunforsvaret, som dermed blir mer ”hyperaktivt”. Dette vil for mange gi økt og etter hvert kroniske betennelser i kroppen.
Kortisolresistens
Ved kroniske infeksjoner kan immunforsvaret utvikle kortisolresistens, noe som betyr at det slutter å reagere på kortisol. Dermed mister kroppen sin viktigste regulator av immunforsvaret og kroniske betennelser kan bli et resultat.
Stress
Stress er ofte en avgjørende komponent for å forstå hvorfor kronisk betennelse og inflammasjon oppstår. Stress sammen med infeksjoner, medisiner, nedsatt fordøyelse, ugunstig kosthold og andre faktorer legger til rette for kroniske betennelser.
Kortison
Kortison er et virkestoff som brukes i mange medisiner mot ulike helseproblemer. Det er laget som en kopi av kortisol og fungerer på lignende måte i kroppen.
Kortison har en kraftig betennelsesdempende effekt og kan brukes både lokalt og systemisk. Effekten kommer raskt og kan redusere symptomer som smerte.
Selv om kortison lindrer symptomer, behandler det som regel ikke rotårsaken. Langtidsbruk av kortison kan føre til flere bivirkninger.
Lavgradig betennelse
Lavgradig betennelse oppstår når immunforsvaret er i en konstant tilstand av overaktivering, overalt i kroppen hele tiden.
Dette gir ofte ingen symptomer i starten, men over tid kan det skade vev og føre til utvikling av alvorlige helseproblemer som hjerte- og karsykdommer, diabetes og autoimmune lidelser.
Kronisk betennelse i tarmen
Kronisk betennelse i tarmen henger ofte sammen med fenomenet lekk tarm. Lekk tarm skjer når cellene i tarmveggen mister sin integritet, slik at stoffer som delvis fordøyd mat, sopp, bakterier og virus kan trenge inn mellom tarmepitelcellene i tarmveggen.
Immunforsvaret er plassert langs tarmen for å beskytte kroppen mot ytre påvirkninger. Når tarmveggen svikter, aktiveres immunforsvaret for å håndtere de "inntrengerne" som trenger inn.
Mat kan da oppfattes som en trussel, og immunforsvaret danner antistoffer mot den, noe som kan resultere i matintoleranser og matallergier.
Når stress fører til høyt kortisol, kortisolresistens, utbrenthet og deretter lavt kortisolnivå, kan dette sammen med lekk tarm i sum overaktivere immunforsvaret. Dette kan igjen føre til betennelser i andre deler av kroppen.
Dempe og forebygge betennelse
I tillegg til immundempende medisiner som ulike kortisonpreparater kan man gjøre mye for å påvirke betennelser i kroppen. Her er en rekke forslag:
- Kosthold: Spis et antiinflammatorisk kosthold rikt på frukt, grønnsaker, fullkorn og sunne fettkilder.
- Omega 3/6 balanse: Øk inntaket av omega-3 fettsyrer og reduser inntaket av omega-6 for å støtte en sunn betennelsesrespons.
- Antioksidanter: Antioksidanter vil virke antiinflammatorisk gjennom sin evne til å dempe oksidativt stress i kroppen.
- Dempe immunrespons gjennom mage- og tarmtiltak: Ta vare på tarmhelsen ved å spise probiotisk og prebiotisk mat, og vurder tilskudd som kan støtte tarmfloraen.
- Redusere stress: Praktiser stressmestringsteknikker som meditasjon, yoga eller dyp pusting for å redusere kortisolnivået.
- Forebygge kortisolresistens: Oppretthold sunne kortisolnivåer gjennom regelmessig søvn, stressmestring og balanse i hverdagen.
- Fysisk aktivitet: Delta i regelmessig, moderat trening for å redusere betennelse og styrke immunforsvaret.
- Tilstrekkelig søvn: Sørg for å få nok søvn hver natt, da mangel på søvn kan øke betennelse i kroppen.
- Unngå røyking og alkohol: Røyking og overdrevent alkoholinntak kan forverre betennelse, så det er viktig å redusere eller unngå disse faktorene.
- Hydrering: Drikk rikelig med vann for å støtte kroppens naturlige avgiftningsprosesser og redusere betennelse.
- Vektreduksjon: Oppretthold en sunn vekt, da overvekt kan bidra til kronisk betennelse.
Les mer om kortisol og hvordan det påvirker kroppen og betennelser her.
Vil du ta tak i problemet nå? Book en tverrfaglig utredningstime i dag og kom i gang med personlig tilpasset behandling fra våre kompetente leger.