Privat lege oslo

Steinar Kroksæter Nordbø

|

|

6 min

Thomas Alexander Skog er privat lege på Fornixklinikken på Helsfyr i Oslo. Fokuset er på behandling og forebygging av kroniske helseplager som lavt stoffskifte, PCOS, betennelser, muskelspenninger, hormonubalanser, IBS og fordøyelsesproblemer, matvareintoleranser, utmattelse, overtenking, angst og depresjon. 

 

Som privat lege er han funksjonellmedisiner, som er en videreutdanning i ”livsstilsmedisin” fra USA. Thomas er også nevroradiolog og overlege på Ullevål Sykehus. Han har stor interesse for hvordan skolemedisin og naturmedisin kan utfylle hverandre, hvordan stress og uro setter kroppen i beredskap og hvordan denne beredskapen påvirker kroppens systemer på en negativ måte for den som ønsker å være frisk og energisk.

Privat lege Thomas Alexander Skog på Fornixklinikken

Det viktigste som privat lege er god tid. Vi trenger å bli kjent med hvem du er, hva du har opplevd, hva som har påvirka deg til å bli den du er, hvordan hele helsehistorikken din er, og hvordan de ulike tingene henger sammen. Først når vi forstår alt dette kan vi lage et opplegg, med logiske tiltak i logisk rekkefølge for akkurat deg.

Privat lege Thomas Alexander Skog på Fornixklinikken er ofte i godt humør :)

Privat lege med god tid

Første utredningstime varer 90 minutter og koster 2500 kroner. De neste timene varer oftest 60 minutter og koster 1800 kroner. Det er ganske vanlig med 8-12 møter over 4-8 måneder med behandling for å faktisk endre på utviklingen av helsa nå og framover.

Tverrfaglig fokus: Stress, uro, utmattelse, kortisol, betennelser,

Fordøyelsesproblemer og IBS, vekt, spenninger, hormonubalanser, medisiner, blodprøver.

Å jobbe med kroniske helseproblemer handler om å forstå hvordan ulike aspekter henger sammen. Det er sjelden eller aldri en klar årsak til et problem, eller en enkelt løsning. Hvilke helseproblemer du har og har hatt, hvordan du har det i livet ditt med deg selv, og aktuelle blodprøver og andre prøver danner utgangspunktet for å sette i gang gode tiltak.

Elementer ved kroniske sykdommer

Stress og uro kan være innlærte mønster fra tidligere i livet

Stress og uro stammer ofte fra adferdsmønstre vi etablerte som barn, ungdom eller i kritiske situasjoner eller faser i livet. Disse mønstrene henger ved oss og blir en del av den vi tenker at vi er. Disse mønstrene er likevel så klart mulige å endre på, og det kan være det viktigste for å få ned spenninger og uro og beredskap i kroppen.

 

Stress og uro og høyt tempo over tid gjør oss slitne og utmatta. Kroppen er ikke lagd for det. Det går an å hangle lenge, eller ty til kaffe, stimulanter eller rusmidler for å holde ut litt til, men mange møter veggen en dag til slutt.

Sympatikus og parasympatikus styrer alt som skal gå av seg selv i kroppen

Kroppen aktiverer den sympatiske delen av nervesystemet for å holde kroppen i aktivmodus og klar for å møte alle utfordringer. Det gjør oss påslåtte, klare og setter hjernen i gang med worst case scenariotenking for å finne ut hva som kan være farlig eller viktig nå eller snart eller langt fram i tid. Kortisol er det viktigste hormonet for å holde oss i stressmodus over tid.

 

Da blir det for lite parasympatisk aktivitet, som er kroppens avkoblingssystem, som slås på via vagusnerven. Dette kan så klart endres og påvirkes på flere måter. Blant annet via nevromotoriske øvelser, og deretter samtaleterapi, kognitiv terapi, psykoterapi eller tankesorteringsarbeid.

 

Som privat lege på Fornixklinikken er dette ofte det første å starte med i et tverrfaglig behandlingsprogram,

Thomas Alexander Skog driver med nevromotorisk behandling

Hormonubalanse - Kortisol er et nøkkelhormon

Kortisol er det viktigste langstids stresshormonet vårt. Det øker blodsukkeret vårt litt, og sørger for at kroppen prioriterer muskelspenninger og kampklarhet. Normal kortisolvariasjon er også helt avgjørende for søvn og døgnrytme, og kortisol er hormonet som skal regulere immunforsvaret vårt ned. Stress over tid vil derfor gjerne forstyrre søvnen, skape unaturlig vektøkning eller vekttap, samt skape betennelser gjennom forstyrring av reguleringen av immunforsvaret. 

 

Å få orden på kortisol er ofte et nøkkelelement i behandling hos privat lege på Fornixklinikken.

Utmattelse og slitenhet kan behandles

Når noen går skikkelig i veggen og blir totalt utmatta er det oftest fordi kroppen på et tidspunkt ikke greier å lage nok eller noe kortisol lenger. Da ramler vi sammen, uansett hva grunnene til at vi har vært stressa og i beredskap over tid er. Interessant nok kan vi fortsatt være stress og i beredskap, men kroppen greier ikke å levere lenger.

 

Vi har stor erfaring med utmattelse, og gjør man kloke ting går det an å få kroppens mange energisystemer til å våkne opp igjen. Ta kontakt med oss for hjelp med det.

 

Les vår artikkel om utmattelse og energi her.

Mann som snart er utmatta

Oppsøk privat lege for hjelp med vektendring

Mange oppsøker privat lege for å få hjelp til å gå ned i vekt. De har oftest prøvd ”alt”, og ingenting hjelper. Ofte har de gjort mange kloke ting egentlig, de har bare ikke satt det skikkelig i system.

 

Kontroll på blodsukkeret er en avgjørende faktor, og det å spise på en måte som flater ut blodsukkeret er så klart veldig viktig, men for noen er ikke dette nok. Ofte er kortisol og stress den skjulte skurken. Ved litt vedvarende stress vil kortisol være kanskje bare bitte litt forhøya. For en del gjør det at blodsukkeret holdes litt høyere enn det som egentlig trengs hele tiden. Dette igjen gjør at hormonet insulin produseres, og konstant frakter sukker UT av blodbanen. 

 

Hvor insulin gjør av dette overskuddssukkeret varierer. For en del (som er veldig aktive) kan muskelcellene ta i mot det og bruke det til energi. For en del andre vil mye av dette omdannes til fett i leveren og sendes som triglyserider og kolesterol til fettcellene for lagring. Forhøyet insulin gjør at fettcellene tenderer til å bare ta fett INN i fettcellene. Ikke UT.

 

Forhøyet kortisol på grunn av stress kan dermed gjøre at du legger sakte på deg eller at vekta står dønn i ro, nesten uansett hva du spiser eller ikke spiser.

Fordøyelsesproblemer, IBS og matvareintoleranser.

Dette er veldig vanlig problem som vi jobber mye med. Magen og tarmen reagerer veldig sterkt på stress og uro. Erfaringen vår er at selv om vi gjør ALT riktig for å få orden på IBS eller fordøyelsesproblemer, blir det aldri helt bra om ikke stressfaktorene er håndtert også.

 

Når kroppen har normal kortisolomsetning, mer parasympatisk aktivitet og det er bedre å være til, setter vi i gang med tarmtiltak. En fase på 2-3 måneder med diett, periodisk faste, probiotika og fiber/prebiotika i store doser, samt eventuelt spesifikke tiltak for å håndtere parasitter og sopp er god medisin. Når denne fasen er over må den gli over til å bli et matopplegg som den enkelte trives med og virkelig vil og kan fortsette med.

Vondt i magen. Forstoppelse og diare.

Betennelser og inflammasjon – lekk tarm og kortisol

Betennelser og inflammasjon er en del av mange kroniske helseproblemer. Sammen med stress og muskelspenninger blir det mye vondt, og gjerne smerter som flytter seg rundt på ulogisk vis. Betennelser er en overreaksjon fra immunforsvaret. Ofte er roten til dette to ting. Lekk tarm og stress, som begge opprettholder og forsterker hverandre.

 

Sammenhengen er at ved lekk tarm vil matvarer og annet fra inni tarmen havne mellom tarmcellene, der det ikke skal være. Her passer immunforsvaret på, og reagerer på matvarene. Det lages ”oppskrifter” på hvordan ulike matvarer skal håndteres, som spres til hele immunforsvaret via blodet. Det er disse oppskriftene som måles når du testes for matvareintoleranser. Ved lekk tarm flere steder langs tarmen, blir immunforsvaret overaktivert og får for mye å gjøre over for lang tid.

 

Ved stress lager vi som nevnt lenger opp litt mer kortisol enn vi egentlig trenger for å holde oss i beredskap. Dette kortisolet vil også dempe immunforsvaret MER enn det som trengs. Når immunforsvaret er opptatt med å løse lekk tarm problemet blir mer kortisol et problem for immunforsvaret, som kan reagerer med å bli kortisolresistent. Det betyr at immunforsvaret ikke bryr seg om kortisol lenger, og gir full gass. Da blir immunsystemet ennå mer hyperaktivt, og kan gå litt ”berserk” i kroppen, og lage betennelser og overreaksjoner her og der, uten at det egentlig trengs.

 

Lekk tarm gjør altså at immunsystemet får en stor jobb og må aktiveres i stor grad, og for mye kortisol kan føre til kortisolresistens. Sammen kan dette skape økt betennelse i kroppen, og være et viktig utgangspunkt for utvikling av autoimmune sykdommer.

Lavt stoffskifte, hypotyreose, Hasimoto, tyreoiditt.

Ved lavt stoffskifte er det skjoldkjertelen som sliter med å lage nok stoffskiftehormoner, og alt i kroppen vil da gå sakte. Denne artikkelen er relevant for de fleste med lavt stoffskifte. På Fornixklinikken har vi spesialisert oss på lavt stoffskifte.

 

Les gjerne denne artikkelen vi har skrevet om lavt stoffskifte.

 

Behandling for PCOS hos privat lege

PCOS er også en kronisk tilstand der fordøyelse, betennelser og stress er viktige faktorer.

 

Les vår artikkel om behandling av PCOS her.

 

Thomas Alexander Skog utredning