Mens det er bred enighet om at genetiske og miljømessige faktorer spiller en rolle i utviklingen av ADHD, har det vært økende interesse for å utforske sammenhengen mellom ADHD og kosthold, og uttrykket av denne tilstanden.
Selv om kosthold alene ikke kan kurere ADHD, tyder forskning på at det kan spille en rolle i å endre måten ADHD uttrykkes på for mange mennesker.
Hyperprosessert mat og cocktaileffekten
Studier har vist at inntak av hyperprosessert mat, som er rik på tilsetningsstoffer og for eksempel kunstige farger, kan påvirke adferd.
For eksempel har flere studier funnet en sammenheng mellom inntak av kunstige fargestoffer og forverring av ADHD-symptomer, spesielt hos barn.
Coctaileffekten
Cocktaileffekten refererer til samspillet mellom ulike faktorer, inkludert eksponering for forurensning, plast, mikroplast, stoffer i produkter som såper og kremer, samt materialer brukt i bygg, leker og gjenstander i huset.
Disse faktorene kan potensielt forsterke ADHD-symptomer og gjøre det vanskeligere å regulere oppmerksomhet og impulsivitet.
Hyperprosessert mat er ofte rik på raske karbohydrater, transfett og andre skadelige ingredienser som kan påvirke hjernens funksjon.
Tilsetningsstoffer som kunstige farger, konserveringsmidler og smaksforsterkere har blitt knyttet til økt risiko for hyperaktivitet og uro hos barn med ADHD.
Sukker
Svingninger i blodsukkernivået kan påvirke energinivået og konsentrasjonen hos alle, også personer med ADHD.
Inntak av sukkerholdige matvarer kan føre til raskere stigning og fall i blodsukkeret, noe som kan forverre symptomer som hyperaktivitet og impulsivitet.
Nevrotransmittere
Det er også foreslått at sukker kan påvirke nivåene av visse nevrotransmittere i hjernen, som igjen kan påvirke humør og atferd hos personer med ADHD. Dette kan resultere i energisvingninger og humørsvingninger.
Visse næringsstoffer, som tyrosin og fenylalanin, er forløpere for dopaminproduksjonen og kan derfor påvirke nivåene av denne nevrotransmitteren i hjernen.
Inntak av sukker og raske karbohydrater kan føre til raskere nedbrytning av tyrosin og dermed redusere tilgjengeligheten av dopamin i hjernen.
Studier har vist at et kosthold med lav glykemisk indeks, som inneholder komplekse karbohydrater og fiber, kan bidra til å stabilisere blodsukkernivået og forbedre konsentrasjonen og oppmerksomheten hos personer med ADHD.
Dopamin og serotonin
Dopamin og serotonin er to nevrotransmittere som er sentale i reguleringen av humør, oppmerksomhet og impulsivitet. Forstyrrelser i disse er knyttet til ADHD-symptomer.
Det er kjent at kroppen trenger visse næringsstoffer, kjent som kofaktorer, for normal produksjon av disse nevrotransmitterne.
For eksempel er vitamin B6, magnesium og sink viktige for produksjonen av dopamin, mens tryptofan er viktig for produksjonen av serotonin.
Inntak av sukker og andre kostholdsfaktorer kan potensielt forstyrre disse systemene og forverre ADHD-symptomer.
Dopamin er knyttet til belønningssystemet i hjernen og spiller en viktig rolle i motivasjon, læring og oppmerksomhet.
Mennesker med ADHD har ofte lavere nivåer av dopamin, noe som kan bidra til symptomer som impulsivitet og uoppmerksomhet.
Tarmbakterier
Forskning har vist at tarmhelsen og sammensetningen av tarmbakterier kan påvirke adferd og dermed også ADHD-symptomer.
Tarmen er hjemsted for et komplekst samfunn av mikroorganismer som spiller en viktig rolle i fordøyelsen, immunforsvaret og produksjonen av visse næringsstoffer.
Ubalanse i tarmfloraen, kjent som dysbiose, har blitt knyttet til en rekke helsemessige forstyrrelser, inkludert nevrologiske lidelser som ADHD. Det antas at tarmbakterier kan påvirke hjernen gjennom kommunikasjon via tarm-hjerne-aksen.
Nevrotransmittere
Tarmfloraen spiller en viktig rolle i produksjonen av nevrotransmittere og andre signalstoffer som påvirker hjernens funksjon.
For eksempel produserer tarmbakteriene serotonin, som er kjent som "lykkehormonet" på grunn av sin rolle i reguleringen av humør og følelser.
Ubalanse i tarmfloraen kan føre til redusert produksjon av serotonin, noe som kan bidra til symptomer som angst og depresjon.
Videre kan inflammatoriske responser i tarmen påvirke permeabiliteten til tarmveggen, noe som kan tillate skadelige stoffer å passere gjennom og påvirke hjernens funksjon.
Opioider fra gluten og melk
Studier utført av Dr. Karl Ludvig Reichelt og andre har vist at visse proteiner fra gluten og kasein, som finnes i melkeprodukter og glutenholdige matvarer, kan brytes ned til forbindelser som ligner på opioider i kroppen.
Disse forbindelsene, kjent som glutenexorfiner og kaseomorfiner, kan påvirke nevrotransmitteraktivitet og dermed også adferd. For eksempel kan de bidra til økt impulsivitet, uro og irritabilitet hos personer med ADHD.
Imidlertid er det behov for mer forskning for å forstå nøyaktig hvordan disse forbindelsene påvirker ADHD-symptomer og om eliminering av gluten og melk kan ha en gunstig effekt på adferden til personer med ADHD.
Trolig er dette individuelt, og kommer an på hvilke andre faktorer som er tilstede.
Avgiftning
Miljøgifter som tungmetaller, plantevernmidler og kjemikalier fra forurensning kan påvirke kroppens evne til å fungere optimalt.
Forskning har vist at personer med ADHD og autismespekterforstyrrelser kan ha vanskeligere for å metabolisere og skille ut giftstoffer sammenlignet med friske individer.
Dette skyldes blant annet genetiske forskjeller i leverens avgiftningsprosesser og nedsatt funksjon av avgiftningsenzymer. Som et resultat kan akkumuleringen av giftstoffer i kroppen bidra til økt symptombyrde hos personer med ADHD.
Kroppen har flere systemer for å avgifte seg selv, inkludert leverens avgiftningsprosesser, nyrenes filtreringssystem og lymfesystemets fjerning av avfall.
Imidlertid kan disse systemene bli overbelastet eller overveldet av en høy eksponering for giftstoffer, noe som kan føre til opphopning og toksisitet.
Personer med ADHD kan ha spesielt sensitive avgiftningsprosesser, noe som kan gjøre dem mer sårbare for effektene av miljøgifter.
Derfor kan det være viktig å redusere eksponeringen for giftstoffer og støtte kroppens naturlige avgiftningsprosesser gjennom et sunt kosthold, livsstil og naturmidler.
Omega 3 og Omega 6
Balanseforholdet mellom omega 3 og omega 6 kan ha betydning for hjernens funksjon og aktivitet. Omega-3 fettsyrer, spesielt EPA (eikosapentaensyre) og DHA (dokosaheksaensyre), er kjent for å dempe betennelser, og er viktige for strukturen og funksjonen til cellemembraner i hjernen.
Noen studier har vist at tilskudd av omega-3 fettsyrer kan bidra til å redusere ADHD-symptomer hos noen individer, spesielt de med lave nivåer av omega-3 fettsyrer i blodet.
Omega-3 fettsyrer finnes hovedsakelig i fisk, sjømat, alger og visse plantebaserte matvarer som linfrø, chiafrø og valnøtter.
Imidlertid er moderne vestlig kosthold ofte høyt i omega-6 fettsyrer, som finnes i vegetabilske oljer, kornprodukter og animalske produkter fra dyr som er matet med korn.
Dette ubalanserte forholdet mellom omega-3 og omega-6 fettsyrer kan bidra til økt betennelse i kroppen og påvirke hjernens funksjon negativt.
Derfor kan det være viktig å øke inntaket av omega-3 fettsyrer og redusere inntaket av omega-6 fettsyrer for å redusere ADHD-symptomer.
Methylering
Methylering er en biokjemisk prosess som påvirker genuttrykk og nevrotransmitterfunksjon. Over- eller undermethylering kan resultere i ulike typer adferd, og kosthold og kosttilskudd kan potensielt påvirke denne balansen.
For eksempel kan visse næringsstoffer som folat, vitamin B12 og metyleringskofaktorer som sam-e og betain bidra til å balansere methyleringsprosesser i kroppen.
Ved å forstå og støtte disse prosessene kan personer med ADHD potensielt redusere symptomene.
Kosthold og andre faktorer
Selv om kosthold kan påvirke mer enn løs mage, er det viktig å huske at det ikke er den eneste faktoren som spiller inn.
For å håndtere ADHD effektivt, er det viktig å ha en helhetlig tilnærming som ikke bare fokuserer på medisiner, men også på andre viktige faktorer som kan påvirke tilstanden. Dette inkluderer blant annet:
- Evne til grensesetting
- Variasjon mellom aktivitet og hvile
- Terskelen for dopaminutskillelse
- Evnen til metakognisjon og selvregulering
- Tiltak for å skape ro i kroppen og hodet
Ved å ta hensyn til disse faktorene, sammen med riktig medisinering, kan man oppnå en mer balansert og effektiv håndtering av ADHD.
I det store bildet er kosthold en viktig del av en helhetlig tilnærming til behandling og håndtering av ADHD-symptomer.
Ved å ta hensyn til individuelle forskjeller og behov kan personer med ADHD utforske hvordan kostholdsendringer kan bidra til å forbedre deres livskvalitet og symptombelastning.
Book en tverrfaglig utredningstime på Fornixklinikken her.
Les videre om ikke-medisinsk behandling av ADHD her.