Kvinne i en blomstereng

Symptomer på ADHD hos kvinner og jenter: tegn, diagnose og håndtering

Steinar Kroksæter Nordbø

|

|

11 min

ADHD har i mange år vært assosiert med hyperaktive gutter som sliter med å sitte stille. Dette har ført til en misforståelse om at ADHD primært rammer gutter, men forskning har de siste årene avdekket at jenter og kvinner også kan ha ADHD – bare at symptomene ofte viser seg annerledes.


Mange jenter og kvinner lever med ADHD uten å få en diagnose, ofte fordi symptomene er mindre synlige og lettere blir oversett. I mange tilfeller får de først diagnosen i voksen alder, noe som kan forklare utfordringer de har hatt i skole, jobb og personlige relasjoner.


Visste du at jenter og kvinner med ADHD ofte sliter med konsentrasjon, indre uro, og følelser av overveldelse, uten nødvendigvis å vise typiske tegn som hyperaktivitet? Dette kan gjøre det vanskeligere for dem å få riktig diagnose og behandling i tide.


La oss se nærmere på hva ADHD hos kvinner og jenter egentlig innebærer, hvordan det påvirker dem, og hvilke tiltak som kan hjelpe.

Hva er ADHD, og hva skyldes det hos kvinner og jenter?

ADHD står for Attention Deficit Hyperactivity Disorder, eller hyperkinetisk forstyrrelse på norsk. Det er en nevrologisk tilstand som påvirker evnen til å konsentrere seg, kontrollere impulser og regulere energinivået. ADHD er en spektrumsbasert lidelse, som betyr at den kan variere fra mild til alvorlig grad.



Hva skjer i hjernen ved ADHD?


Hjernen til en person med ADHD har ofte lavere nivåer av dopamin, et signalstoff som er ansvarlig for å overføre meldinger mellom nerveceller. Dopamin spiller en nøkkelrolle i hjernens regulering av oppmerksomhet, læring og atferd. Hvis dopaminproduksjonen er for lav, kan det føre til problemer med å fokusere og med å kontrollere impulser. Dette er årsaken til at personer med ADHD kan oppleve store konsentrasjonsvansker, hyperaktivitet og impulsivitet.



Hvordan påvirker ADHD kvinner og jenter annerledes enn menn og gutter?


Kvinner og jenter viser ofte mindre tydelige symptomer på ADHD enn gutter. I stedet for å være fysisk hyperaktive, kan de for eksempel oppleve en mer indre uro eller mentale overbelastninger. Dette gjør at symptomene lettere blir oversett eller feiltolket som angst, depresjon, eller bare «normal tenåringsatferd».

Les mer om:

Hva er ADHD?

Jente som dagdrømmer

Typiske ADHD-symptomer hos jenter

Hos jenter kan ADHD være mer subtilt og vanskeligere å oppdage, noe som ofte fører til en sen diagnose. Symptomene kan også forandre seg gjennom livet, spesielt i puberteten og voksen alder.



Uoppmerksomhet


Jenter med ADHD kan ofte virke som de dagdrømmer eller er "i sin egen verden". De kan ha vanskelig for å fokusere på skolearbeid eller samtaler, selv om de prøver sitt beste. De kan virke glemsomme, rote med oppgaver, eller slite med å følge instruksjoner. Uoppmerksomhet kan vise seg ved:

  • Glemsomhet, som å miste gjenstander eller glemme avtaler.
  • Feil som følge av manglende oppmerksomhet på detaljer, for eksempel slurvefeil i skolearbeid.
  • Problemer med å lytte når andre snakker.


Hyperaktivitet


Selv om hyperaktivitet hos gutter ofte er synlig i form av løping rundt og vanskeligheter med å sitte stille, manifesterer det seg annerledes hos jenter. Det kan ta form av:

  • Indre uro og konstant behov for å holde tankene i gang.
  • Overdreven pratsomhet, fikling med småting, eller rastløse bevegelser.
  • Følelsen av å alltid være «på», selv om det ikke er synlig for andre.


Impulsivitet


Impulsivitet hos jenter kan være mer subtil, men kan likevel forårsake utfordringer:

  • Hyppig avbrytelse av andre i samtaler.
  • Handlinger uten å tenke over konsekvensene, som plutselige avgjørelser eller impulskjøp.
  • Problemer med å vente på tur eller fullføre oppgaver.
Kvinne dagdrømmer på jobb

Symptomer på ADHD hos voksne kvinner

ADHD hos voksne kvinner kan være utfordrende på flere områder, spesielt når det gjelder jobb, familie og personlige relasjoner. Mange kvinner opplever at de har blitt oversett som barn, og først i voksen alder blir de klar over at deres daglige utfordringer kan ha rot i ADHD.



Konsentrasjonsvansker og prokrastinering


En av de største utfordringene for kvinner med ADHD er å opprettholde fokus. Dette kan føre til at de utsetter viktige oppgaver eller føler seg overveldet av ansvar. Noen symptomer inkluderer:

  • Vanskeligheter med å fullføre arbeidsoppgaver eller husarbeid.
  • Manglende evne til å prioritere oppgaver effektivt.
  • Følelse av at hodet er fullt av tanker som gjør det vanskelig å fokusere på én ting om gangen.


Perfeksjonisme og utbrenthet


Mange kvinner med ADHD har en tendens til å være perfeksjonister, og dette kan maskere deres vanskeligheter. Perfeksjonismen kan imidlertid føre til overbelastning og utbrenthet, spesielt når man prøver å gjøre alt perfekt uten å lykkes.



Hyperfokus


Et paradoksalt trekk ved ADHD er evnen til å hyperfokusere. Dette betyr at kvinner med ADHD kan bli så oppslukt av én oppgave at de glemmer alt annet, noe som kan føre til ubalanse i hverdagen.



Følelsesmessige utfordringer


Kvinner med ADHD kan også oppleve følelsesmessige utfordringer som humørsvingninger, irritabilitet, og følelser av håpløshet. Dette kan være en konsekvens av å alltid føle at man ikke strekker til, eller å stadig møte utfordringer i dagliglivet.

Hvorfor blir ADHD ofte oversett hos kvinner og jenter?

Det har vært en langvarig misforståelse at ADHD primært rammer gutter, noe som har ført til at mange kvinner og jenter ikke blir diagnostisert før sent i livet. Dette kan ha flere årsaker:



Kjønnsstereotypier


Tradisjonelle kjønnsroller har bidratt til at gutter og jenter blir sett på forskjellig, både i skolen og i hjemmet. Gutter som er hyperaktive, blir ofte raskt identifisert som «urolige», mens jenter med ADHD, som kan være mer stille og dagdrømmende, ikke blir like raskt oppdaget. Dette fører til at jenter ikke alltid får den hjelpen de trenger tidlig i livet.



Maskering


Kvinner og jenter med ADHD har ofte en tendens til å "maskere" symptomene sine. De prøver å passe inn ved å overkompensere for sine utfordringer, noe som kan føre til følelsesmessig utmattelse. De kan bli oppfattet som veltilpassede, selv om de innvendig sliter med konsentrasjonsproblemer, uro og stress.



Komorbiditet


Mange kvinner med ADHD har også andre psykiske utfordringer som angst, depresjon eller spiseforstyrrelser, noe som kan overskygge ADHD-symptomene og gjøre det vanskeligere å identifisere dem.

Diagnoseprosessen for ADHD hos kvinner og jenter

ADHD-diagnose hos kvinner og jenter kan være utfordrende, men det er viktig å få en nøyaktig diagnose for å kunne tilrettelegge behandling og strategier som hjelper.



Hvordan diagnostisere ADHD hos jenter og kvinner?


For å få en ADHD-diagnose må man gjennom en grundig evaluering som inkluderer flere aspekter av livet, som skole, arbeid, og hjem. Noen viktige ting en lege eller psykolog vil vurdere er:

  • Symptomer på uoppmerksomhet, hyperaktivitet eller impulsivitet som har vært til stede siden barndommen.
  • Hvordan symptomene påvirker ulike områder i livet, som skoleprestasjoner, jobb eller sosiale relasjoner.
  • Observasjoner fra familie og venner som kan gi innsikt i hvordan personen fungerer i hverdagen.


Differensialdiagnoser


Det er viktig å utelukke andre tilstander som kan ligne på ADHD. Angst, depresjon, personlighetsforstyrrelser eller traumer kan alle føre til symptomer som minner om ADHD, så det er avgjørende med en grundig evaluering.

Mor og datter gjør mindfulness øvelser

Behandlingsalternativer og strategier for håndtering av ADHD hos kvinner og jenter

Det finnes flere effektive behandlingsalternativer for ADHD, både medisinske og ikke-medisinske.

Medikamentell behandling

Stimulantmedisiner, som øker dopaminnivåene i hjernen, er ofte den første behandlingen som tilbys. Disse medisinene kan hjelpe med å forbedre konsentrasjonsevnen og redusere hyperaktivitet og impulsivitet. Ikke-stimulantmedisiner kan også være et alternativ, spesielt hvis stimulanter gir bivirkninger.

Ikke-medikamentell behandling av ADHD hos kvinner og jenter

ADHD-behandling uten medisiner, også kjent som ikkemedikamentell behandling, har vist seg å være en effektiv måte å håndtere ADHD-symptomer på. 


Det handler ikke om å «kurere» ADHD, men snarere om å finne strategier og verktøy som gjør det lettere å leve med tilstanden. Dette er spesielt nyttig for de som ikke responderer godt på medisiner, eller som ønsker å prøve naturlige tilnærminger før de vurderer medisinsk behandling. 


Fornixklinikken har vi lang erfaring med å jobbe med barn, unge og voksne, og vi skreddersyr behandlingsprogrammer basert på individuelle behov.



Hva er ikke-medikamentell behandling?


Ikke-medikamentell behandling av ADHD består av en rekke forskjellige metoder som adresserer både de fysiske og mentale aspektene ved tilstanden. Dette kan omfatte alt fra nevromotorisk trening til samtaleterapi, kostholdsendringer, og kognitiv trening. Målet er å gi deg verktøyene du trenger for å bedre håndtere hverdagen, redusere stress, og oppnå bedre fokus.



Våre programmer kombinerer flere metoder for å oppnå best mulig resultat, blant annet:

  • Nevromotoriske treningsøvelser: Fysiske øvelser som hjelper til med å justere måten nervesystemet fungerer på, noe som kan bidra til økt ro og konsentrasjon. Nevromotorisk trening er spesielt gunstig for de som opplever rastløshet og indre uro. Mange opplever denne typen trening som svært beroligende, samtidig som det fremmer tilstedeværelse og mindfulness.
  • Lysterapi og lydterapi:Fornixklinikken benytter vi lysterapi og lydterapi for å hjelpe hjernen inn i en mer avslappet tilstand. Lysfrekvenser og lydbølger kan stimulere nervesystemet på en måte som bidrar til å redusere stress og fremme konsentrasjon.
  • Kognitiv og metakognitiv trening: Disse metodene hjelper deg å få bedre kontroll over egne tanker og følelser. Ved å styrke bevisstheten rundt hvordan du tenker og reagerer på omgivelsene, kan du lære å styre tankene dine mer effektivt. Dette er spesielt nyttig for å redusere distraksjoner og forbedre fokus.
  • Kosthold og tarmfunksjon: Forskning har vist en klar sammenheng mellom tarmhelse og nevrologiske tilstander som ADHD. Mange med ADHD opplever fordøyelsesproblemer eller intoleranser som kan påvirke deres velvære. Vi jobber med å optimalisere kostholdet ditt gjennom praktiske endringer som stabiliserer blodsukkeret, forbedrer tarmbakterienes sammensetning, og fremmer en bedre fordøyelse

Slik kan du håndtere ADHD i hverdagen

Det er mange praktiske tiltak som kan hjelpe kvinner og jenter med ADHD å håndtere utfordringene de møter i hverdagen:



Struktur og rutiner


Å etablere faste rutiner kan være avgjørende for å redusere kaoset i hverdagen. Lag en daglig plan, og hold deg til den. Dette kan inkludere alt fra når du skal stå opp, til når du skal jobbe, spise, og trene.



Organiseringstips


Bruk verktøy som planleggingsbøker eller digitale apper for å hjelpe deg med å holde oversikt over oppgaver. Sørg for at du ikke tar på deg for mye samtidig, og lær deg å si nei når det er nødvendig.



Sosial støtte


Å ha et støttende nettverk av venner og familie er viktig for å håndtere ADHD. Snakk åpent om dine utfordringer, og vær tydelig på hvilke behov du har. Det kan også være nyttig å delta i støttegrupper for kvinner med ADHD.



Selvtillit og egenomsorg


Mange kvinner med ADHD sliter med lav selvtillit på grunn av utfordringer de har møtt gjennom livet. Det er viktig å feire små seire og minne deg selv på hva du er flink til. Ikke glem å sette av tid til egenomsorg, som å ta pauser og gjøre ting du liker.

Konklusjon

ADHD hos kvinner og jenter kan være vanskelig å oppdage, men det er viktig å øke bevisstheten rundt hvordan tilstanden manifesterer seg annerledes hos dem. Med riktig diagnose og behandlingsplan kan både jenter og kvinner leve et balansert og tilfredsstillende liv. 


Hvis du kjenner deg igjen i noen av disse symptomene, bør du vurdere å snakke med en lege eller psykolog. 


Det finnes mange ressurser og strategier som kan hjelpe deg å håndtere ADHD bedre, slik at du kan få ut det beste av deg selv i både jobb, skole og privatliv.

Vanlig spørmål om symptomer på ADHD hos kvinner og jenter

Hva er de vanligste symptomene på ADHD hos kvinner og jenter?

Vanlige symptomer på ADHD hos kvinner og jenter inkluderer uoppmerksomhet , som glemsomhet og dagdrømming, indre uro , rastløshet, og vanskeligheter med å organisere hverdagen. Mange opplever også utfordringer med impulsivitet, som å handle uten å tenke på konsekvenser, og emosjonelle svingninger.

Hvorfor blir ADHD ofte oversett hos kvinner og jenter?

ADHD blir ofte oversett hos kvinner og jenter fordi symptomene er mer subtile og ikke alltid involverer hyperaktivitet. I stedet kan det vise seg som tilbaketrukkenhet , følelsesmessig ustabilitet , eller konsentrasjonsvansker . Jenter maskerer også ofte symptomene sine bedre enn gutter, noe som kan gjøre det vanskeligere å oppdage.

Hvordan diagnostiseres ADHD hos jenter og kvinner?

ADHD-diagnose hos kvinner og jenter krever en grundig evaluering av symptomer som har vært tilstede siden barndommen. Diagnosen involverer intervjuer med personen selv, samt familiemedlemmer eller lærere, og kan inkludere spørreskjemaer som vurderer oppmerksomhet, hyperaktivitet og impulsivitet.

Kan ADHD behandles uten medisiner?

Ja, ADHD kan behandles uten medisiner. Ikke-medikamentelle behandlinger inkluderer metoder som nevromotorisk trening , lysterapi , kognitiv atferdsterapi , kostholdsendringer , og samtaleterapi . Disse metodene kan forbedre konsentrasjon og redusere stress uten bruk av medisiner.

Hva er nevromotorisk trening, og hvordan hjelper det mot ADHD?

Nevromotorisk trening er en fysisk tilnærming der spesifikke øvelser brukes for å påvirke hvordan nervesystemet fungerer. Denne typen trening kan hjelpe personer med ADHD til å oppleve økt ro , bedre konsentrasjon, og redusere indre uro, ved å styrke nervesystemets evne til å regulere seg selv.

Hvordan skiller ADHD hos kvinner seg fra ADHD hos menn?

ADHD hos kvinner skiller seg ofte fra ADHD hos menn ved at symptomene er mindre synlige. Kvinner og jenter med ADHD kan vise mer indre uro , som tankespinn og følelser av overveldelse, mens menn ofte viser mer fysisk hyperaktivitet og impulsiv oppførsel. Dette gjør at kvinner ofte får diagnosen senere i livet enn menn.

Er det vanlig at kvinner får ADHD-diagnosen først i voksen alder?

Ja, det er ganske vanlig at kvinner først får diagnosen i voksen alder. Mange kvinner blir ikke diagnostisert som barn fordi symptomene deres blir oversett eller feiltolket som angst eller depresjon. En ADHD-diagnose i voksen alder kan forklare mange utfordringer de har hatt i skole, jobb, og relasjoner.

Hvordan kan jeg få hjelp hvis jeg tror jeg har ADHD?

Hvis du tror du har ADHD, bør du kontakte en lege eller psykolog for en evaluering. De kan utføre tester og stille de nødvendige spørsmålene for å vurdere om du har ADHD. Det er viktig å få riktig diagnose slik at du kan få tilpasset behandling og støtte.

Kan kosthold påvirke ADHD-symptomer?

Ja, kosthold kan spille en rolle i håndteringen av ADHD-symptomer. Å spise et stabilt kosthold med balansert næringsinnhold kan bidra til mer stabile energinivåer og bedre humør. Å redusere ultraprosessert mat og unngå store blodsukkersvingninger kan også være nyttig.

Hvilke andre psykiske lidelser kan forekomme sammen med ADHD hos kvinner?

Kvinner med ADHD har økt risiko for å utvikle andre psykiske lidelser som angst , depresjon , og spiseforstyrrelser . Dette kan gjøre det vanskeligere å oppdage ADHD-symptomene, da de ofte blir overskygget av disse andre tilstandene.

Relaterte artikler